Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudástár

 ceruza..jpg Ceruza:

"Én egy Ceruza vagyok.Ha dicsekedni akarnék,mindjárt azzal kezdeném,hogy az összes író-,karcoló-, rajzolószerszámok közül Én vagyok a leghétpróbásabb nemes. No igen ! Toll rokonom még tartja magát. A toll vonás,az írás, a szentesítés az ő kezében maradt. Az írógépek munkái fölött is. De hát a toll régi egyeduralma mégis más volt,mint ez a mai gyanús henyélkedési szükség [.......] a töltőtoll új rokonomat nem nagyon szeretem. Ő az evickélő újnemes,aki Engemet,szegény becsületes rokonát túrja ki szegény polgári egszisztenciájából voltaképp."

1564-ben fedezték fel a szén egyik származékát a grafitot.Gyártását előszőr 1761-ben kezte meg Faber Castell alapitója, Kaspar Faber. 1790-ben Nicolas Conté fejlesztette és szabadalmaztatta a ceruzagyártás folyamatát. Vele egyidőben Joseph Hardtmuth épitőmester kezdte meg a külömböző keménységű fokozatú ceruzák gyártását.Keménységtől függően a ceruzákat osztályozzák. 9H - 8B -ig. Itt a H jelentése hard, azaz kemény, a B -é black, azaz fekete.

 

pax-toll.jpg Golyostoll:

 Biró László (1899-1985) nevéhez fűződik.1938-ban szabadalmaztatta Magyarországon. 1957-ben a Parker Pens bemutatta első golyostollát a " JOTTER" -t.  Ezt ötször annyi ideig lehetett használni,mint az eddigi tollakat. Külömböző méretű hegyekkel és nagy kapacitású festéktartállyalrendelkeztek. A tinta felhordására egy ,az íróhegyben található kis golyócska szolgál..A tinta állaga sűrű,olajos.Az egyenletes íráskép eléréséhez folyamatos írónyomaték szükséges.

         

toltotoll..jpg

     Töltőtoll:

 Az első "tartállyal" rendelkező töltőtollakról a legkorábbi feljegyzések 953 -ból Egyimtomból származnak.Az első töltőtoll tömeggyártása az 1888 -as években került sor, Waterman és Wirt személyében.Az öntöltő renszer kialakulása a századfordulóra tehető.A legfontosabb próbálkozások pedig Conklin, Waterman, Sheaffer és Parker nevéhez fűződnek. A tollhegy rendszerint középen félbe vanvágva,hogy a tintát a kapilláris - mechanizmus segítségével a papirra vezesse,illetve megóvja a hegyet a töréstől és a használat során keletkezett nyomás okozta sérülésektől.